Historie pánských slipů

Historie spodního prádla má své nevšední kapitoly a jednou z nejzajímavějších se mohou pochlubit pánské slipy. Jejich tvar písmene V nebo také Y nám dnes připadá samozřejmý, ale málokdo byť jen tuší, jak vlastně vznikl.

Již v antickém Řecku bychom našli předchůdce slipů. Tehdejší pánové nosily speciální vrstvu navíc, která měla za úkol chránit citlivé partie. Současná podoba se začala rýsovat ve 30. letech dvacátého století. Již tehdy se pro ochranu důležitých částí těla při sportovních aktivitách používaly suspenzory. Z nich se v Americe jako alternativa vyvinuly pánské slipy, které měly místo provázku a knoflíků v pase praktickou gumu. Jejich jednoduchost a funkčnost si okamžitě zajistily všeobecnou oblibu a postupně se rozšířily do celého světa. Dnes jsou nedílnou součástí nabídky spodního prádla pro pány a navíc jsou velmi diskrétní, protože na rozdíl od trenýrek nebo boxerek se díky absenci nohaviček nerýsují pod oblečením.

A jak vznikl název slipy? Ten je odvozen od anglického slovesa "slip", což znamená rychle vklouznout. V dnešní době se v anglicky mluvících zemích používá spíše sloveso briefs, ale pro většinu světa se vžil název slipy. Zajímavostí je, že v němčině se slovem slip označují nejen pánské slipy, ale také dámské kalhotky. Rovněž se jedná o střih dámských kalhotek, který většina z nás označuje za klasický, nicméně jejich tvar je velmi podobný pánským slipům a proto můžete nalézt označení dámské slipové kalhotky. 

Jak je tedy vidět, historie pánských slipů je velmi zajímavá a přináší spoustu pozoruhodných informací. 

 

×
Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz Účetní program POHODA
Najdete nás i na MALL.CZ